Het voordeel van Farmersiroop in uw rantsoen.

18 april 2024

FarmerSiroop is een hoogwaardig voedermiddel dat ontstaat bij de productie van vruchtensap en pectines.
Het is een glucogeen voedermiddel welke te gebruiken is in melkveerantsoenen als aanvullend diervoeder, maar ook als conserveringsmiddel.

Bij gebruik als aanvullend diervoeder is het grootste voordeel de aanwezigheid van fructose en appelzuur.
Fructose is een minder snelle suiker dan bijvoorbeeld glucose. Glucose komt sneller in het bloed en heeft daardoor een hogere glycemische waarde dan fructose.
Een lagere glycemische waarde in het rantsoen is wenselijk, dit is een voordeel van Farmersiroop in vergelijking met andere siropen/melasses welke voornamelijk uit glucoses bestaan.

Appelzuren stimuleren de pensbacteriën van de koe. De belangrijkste is de Selenomonas Ruminantium. Deze bacterie is in staat om melkzuur om te zetten in propionzuur, en voorkomt met deze omzetting de daling van de PH waarde in de pens, zo wordt pensverzuring voorkomen. Hiernaast heeft appelzuur een positief effect op de penswerking in het algemeen en bevordert zo dus ook de melkproductie.

De sterke en goede smaak en geur van Farmersiroop maakt dat melkvee graag naar het voerhek komt om te vreten en bevordert dus de drogestof opname.

Ook voor het inkuilen van gras is Farmersiroop zeer geschikt. De suikers dienen als voeding voor de melkzuurbacteriën welke de kuil zullen conserveren.
Als PH(zuurgraad) van de kuil op het juiste niveau is, gaan deze melkzuurbacteriën vanzelf dood, de kuil is dan geconserveerd.
Bij gebrek aan voeding oftewel suiker voor deze melkzuurbacteriën kan er azijnzuur ontstaan, schimmel, broei en rotting liggen dan op de loer.
Hou daarom het fructaangehalte van vers gras dat gemaaid gaat worden goed in de gaten, indien nodig kan Farmersiroop de missende suikers compenseren tijdens het inkuilen.

Kijk voor nog meer informatie en een uitgebreide analyse op de Farmersiroop pagina.

Terug naar het overzicht